0:42 Comment0 Comments

Les xarxes sense fil, wireless en anglès són aquelles que es comuniquen per un medi de transmissió no guiat (sense cables) a traves de ones electromagnètiques. La transmissió i la recepció es realitza a través d'antenes. Això fa que siguin molt més còmodes,més fàcils i també ràpides,tot això sense necessitat de cap cable,permeten la mobilitat i el manteniment és molt més barat que les xarxes amb cables.
Hi ha diferent tipus de xaxes sense fil, i es classifiquen segons la grandària que té la xarxa:
- WPAN (Wireless Personal Area Network, Wireless PAN) , és una cobertura personal,estàndar per connectar tosts els teléfons mòbils de casa i els ordinadors mitjançant un aparell central.
- WLAN (Wireless Local Area Network, Wireless LAN) ,tecnologia basada en la Wi-Fi.
- WMAN (Wireless Metropolitan Area Network, Wireless MAN) ,xarxa d’àrea metropolitana basada en WiMax, es semblant a la Wi –Fi ,pero amb molta mes cobertura i ample de banda
-WWAN (Wireless Wide Area Network, Wireless WAN) ,s’utilitza per els mòbils de tercera generació (3G) i succesora de tecnologia GSM(mòbils 2G) o per mòbils GPRS.

Segons el rang de freqüències utilitzat per transmetre, el medi de transmissió poden ser les ones de ràdio, les microones terrestres o per satèl·lit, i els infraroigs per exemple. Depenent del medi, la xarxa sense fil tindrà unes característiques o unes altres:

Ones de ràdio: les ones electromagnètiques són omnidireccionals, de manera que no són necessàries les antenes parabòliques. La transmissió no és sensible a les atenuacions produïdes per la pluja ja que s'opera en freqüències no gaire elevades

Microones terrestres: s'utilitzen antenes parabòliques amb un diàmetre aproximat d'uns tres metres. Tenen un abast de quilòmetres, però amb el desavantatge que l'emissor i el receptor han d'estar perfectament aliniats.

Microones per satèl·lit: es fan enllaços entre dues o més estacions terrestres que s'anomenen estacions base. El satèl·lit reb el senyal (anomenat senyal ascendent) en una banda de freqüència, l'amplifica i el retransmet en una altra banda (senyal descendent). Cada satèl·lit opera en unes bandes concretes.

Infraroigs: s'enllacen transmissors i receptors que modulen la llum infraroja no coherent. Han d'estar aliniats directament o amb una reflexió en una superfície

0 comentarios:

Publicar un comentario

Informàtica. Dawghouse Design Studio, Blogger FAQs and Mobi123